I dag slutter kandidaternes valgkamp, når du sætter dit kryds i stemmeboksen. Det er blevet dyrere og mere krævende at føre valgkamp, og de ekstra krav til tid, opbakning og pengepung kan betyde, at byrådene efter valget vil mangle kandidater, der ikke har ressourcer til at føre valgkamp.
Af Jeppe Krag
Det er tidlig morgen, og uret på Stenløse Station viser 6.30. Der er seks dage til valgdagen, og kun de allermest morgenfriske pendlere er på vej mod byen. I ly af mørket står Betina Hilligsøe, der stiller op til kommunalvalget som ny kandidat for Venstre, sammen med seks medkandidater og uddeler friskbrygget kaffe fra Kleines Kaffevogn til pendlerne sammen med brochurer om hendes mærkesager.

Pendlerne på Stenløse Station har sammen med resten af borgerne i Egedal i tre uger oplevet valgplakater i lygtepælene, vælgermøder i lokalområdet, politiske opslag på de sociale medier og politikere, der tilbyder alt fra brochurer til bolsjer. Men for kandidaterne har valgkampen og det hårde arbejde for at blive valgt, været i gang i flere måneder og krævet både opbakning hjemmefra, tid og penge.
Bruger mere end 10.000 kr. på valgkamp
”Man starter jo sindssygt tidligt med at forholde sig til alt muligt”, siger kandidaten Betina Hilligsøe. ”Allerede i foråret skal der tages foto til valgplakater og der skal laves brochurer, og alting koster. Hver gang du beslutter dig for noget, så finansierer du det selv”, siger hun. Betinas parti, Venstre, giver et tilskud til de valgplakater, hun har fået trykt, men alt andet skal hun selv betale, herunder også den kaffevogn, der forsyner de morgentrætte passager på Stenløse Station med en kop varm kaffe. ”Der er så mange muligheder, og jeg ved jo ikke, hvad der virker”, siger hun, og sammentæller de valg hun har gjort. ”Det kommer i hvert fald til at koste over 10.000 kr.”, konstaterer hun.
Valgforskere fra Københavns Universitet undersøgte efter kommunalvalget i 2013, hvor mange penge de enkelte kandidater havde brugt på valgkampen, og her svarede 13 pct. af kandidaterne, at de havde brugt mere end 10.000 kr. af deres egne penge på at blive valgt. Professor og valgforsker Kasper Møller Hansen, der var en af forskerne bag undersøgelsen, forventer, at antallet af kandidater, der bruger mere end 10.000 kr. øges ved kommunalvalget i 2017. ”Det er blevet dyrere at føre valgkamp i dag, end det nogensinde har været før. Pjecer, plakater og layout er blevet professionaliseret, og kandidaterne skal, udover de gamle platforme, også være på de nye. Det gør, at det kan være svært at trænge igennem for de kandidater, som har et lavere budget at føre valgkamp for”, siger han.
En dyr valgkamp tjener sig ikke hurtigt hjem for de valgte menige byrådsmedlemmer, og er rent tab for de kandidater, der ikke vælges. I Egedal Kommune modtager et menigt medlem af byrådet ca. 7.400 kr. om måneden, samt et tillæg på ca. 4.200 kr., hvis medlemmet har en plads i et udvalg. Det svarer til ca. 140.000 kr. om året. Borgmester, udvalgsformænd og udvalgsnæstformænd modtager et større beløb.
Al fritid går til valgkampen
Udover pengene kræver valgkampen også masser af tid fra kandidaterne. ”Kalenderen er plastret til allerede fra september til selve valgdagen med alle mulige møder”, siger Betina Hilligsøe, der er midt i et jobskifte og derfor i første del af valgkampen har koncentreret sig fuldt ud om at føre valgkamp. I de sidste to uger har hun kombineret valgkampen med at starte i nyt job, men har brugt yderligere et par fridage på forkant. ”Jeg bruger alle de timer, der er til det. Når jeg kommer hjem, dejser jeg om i min seng. Det er lidt crazy”, siger hun.
”Jeg kan i princippet stille op til noget hver dag. Dele brochurer ud eller snakke med folk i Kvickly eller ved toget. Jeg har hele tiden fornemmelsen af, at jeg ikke har gjort nok for at blive valgt”, siger hun. Hjemme mærker manden Thomas og Betinas tre teenagepiger også, at Betina er på farten hele tiden. ”Nullermændene bliver lidt større, hunden får færre gåture og vasketøjskurven er lidt mere fyldt. Vi plejer at have det ordentligt og ryddeligt, men i øjeblikket er det lidt kaos. Jeg prioriterer den sparsomme tid med børnene, så må resten vente til efter valget”, siger hun.
Familien og venner bakker op
Men opbakning er næsten ligeså vigtigt som tid og penge. Det oplevede Betina, da der skulle hænges valgplakater op i alle kommunens lygtepælene. Hun havde via et opslag på Facebook inviteret venner, kollegaer, naboer og familie til en dag med morgenmad, kage og valgflæsk. Der troppede næsten 40 personer op, og de brugte et par timer en stormfuld lørdag i oktober på at kæmpe med strips og valgplakater. Manden Thomas var også ude med en stige og sætte plakater op. Han støtter Betina, men blander sig ellers ikke i hendes valgkamp. ”Kun når jeg skal hælde vand ud af ørerne”, siger hun med et smil.
Den tidligere borgmester i Egedal, Willy Eliasen, der selv deltog i arrangementet, kaldte fremmødet for ”enestående”, og det gjorde også stort indtryk på Betina. ”Det var en helt fantastisk dag for mig. Mit hus emmede af spas, kærlighed og hjælpsomhed, og jeg havde det som om jeg havde holdt en rund fødselsdag og gik flere dage efter og smilede over, hvor fed en dag, det havde været”, fortæller hun, og kunne samtidig glæde sig over, at de mange frivillige betød, at hun på kort tid hang på flere gode steder rundt om i kommunen.
Tid, penge og opbakning spiller en større rolle
I sidste ende mener valgforsker Kasper Møller Hansen, at det faktum, at tid, størrelsen på valgkampsbudgettet og opbakning fra venner og familie spiller en større og større rolle, kan være et problem for, hvordan byrådene bliver sammensat. ”Hvis målet er at sikre, at alle uagtet ressourcer kan stille op og have en mulighed for at blive valgt, så er udviklingen bestemt negativ. Det stiller ikke nødvendigvis alle lige, når det er blevet så ressourcetungt at føre valgkamp”, siger han.
På Stenløse Station er det blevet lyst, klokken er 8.00, og de sidste pendlere får stukket en cafe-latte og en brochure i hånden. Betina håber, at de mange udleverede kopper med hendes glade ansigt på og halvanden time på stationen giver hende nogle ekstra stemmer til dagens valg, og dermed sikrer hende en af de 21 pladser i Egedals byråd.
Artiklen er femte artikel af hovedopgaven i efteråret 2017.