Lokalpolitikerne invaderer din Facebook-konto

Masser af sponsorerede opslag med glade politikere, partilogoer og politiske budskaber målrettet netop dig. Det er hvad, du vil opleve i de kommende uger, hvor kommunalvalget for alvor rammer Facebook, vurderer to eksperter.

Af Jeppe Krag

Som Facebook-bruger opdager du nu for alvor, at den kommunale valgkamp er i gang på de sociale medier. ”Glade politikeransigter, budskaber til netop dig og annoncer med partilogoer vil dominere din Facebook-væg. Politikerne har for alvor fået øjnene op for de muligheder, Facebook giver”, siger ekspert i politisk brug af Facebook Lasse Perrild fra Nextwork, der til dagligt rådgiver virksomheder og politikere om, hvordan de kan bruge sociale medier strategisk.

Lokalpolitikerne kan betale for et opslag på Facebook og sende det til dig som vælger sorteret efter din alder, din bopæl eller dine interesser. Det betyder, at politikeren med ét opslag kan fortælle netop dig, at han vil lave en cykelsti, der hvor du bor, og med et andet opslag love mødrene på mellem 25 og 38 år flere pædagoger i deres børns vuggestue. ”Nogle af opslagene på din Facebook-væg vil være en betalt annonce, og selvom du som vælger ikke ønsker at klikke på opslaget, kan det være lavet så godt og så målrettet, at du alligevel kommer til det, og det er netop, hvad politikeren ønsker”, siger Lasse Perrild.

Masser af sponsoreret indhold

Katrine Thielke, der underviser i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og holder øje med de nyeste tendenser på platforme som eksempelvis Facebook, er enig. ”I en lokal valgkamp kommer vi til at se masser af sponsoreret indhold og færre personangreb end i valg til Folketinget”, siger hun, og forklarer, at det for politikerne handler om, at få deres budskaber ud på denne bedste måde. ”Politikeren bør få opbygget en personlig side med mange trofaste følgere, som kan dele sidens indhold, fordi folk har en meget høj tillid til deres venner. Vi har større tillid til nyheder fra personer, der ligner os selv end talspersoner, virksomheder og politikere, og derfor er det vigtigt for politikerne, at det er brugerne, der deler nyhederne”, uddyber hun.

”Tidligere var det vigtigste, at politikerne havde mange følgere og fik mange likes, men i dag gælder det om at lave opslag, der bliver delt, og dermed får større rækkevidde”, siger hun, og forklarer, hvordan det skal gøres. ”Det skal være opslag, der er interessante og aktuelle. Noget, der er kantet, og noget, der er kontroversielt. Gerne et opslag der kan skabe raseri, vrede eller fascination hos dem, der læser det, så bliver der fut i fejemøget både blandt dem, der er enige, og dem der er uenige. Det har altid battet, og det gør det også på Facebook”.

Betina Hilligsøe, der stiller op for Venstre i Egedal, valgte før valgkampen at oprette en side på Facebook, og gik tidligt i gang med at lave opslag om sig selv. ”Jeg var nødt at lade mit ansigt drysse ind i folks indbakker inden der for alvor var rift om pladsen, for nu er der jo fuldstændig overplastret med politikere på Facebook”, siger hun.

Facebook er primær kanal for politikerne

”Facebook er blevet en af politikernes fortrukne platforme, fordi det er her, vælgerne er. 2/3 af danskerne over 12 år tjekker Facebook dagligt, og med en faldende interesse for aviser og flow-TV bruger politikerne Facebook til at nå vælgerne. Facebook giver en unik mulighed for at få en direkte dialog med vælgerne uden avisernes filter”, siger eksperten Lasse Perrild.

Til kommunalvalget er Facebook et af de primære redskaber for både vælgere og politikere, viser undersøgelser fra KL. Lidt over hver femte vælger vil søge information om valget og kandidaterne på Facebook, og det er væsentligt flere end ved valget for fire år siden, hvor kun hver tiende vælger brugte Facebook til dette formål. To ud af tre politikere angiver, at de vil bruge Facebook i meget stort eller stort omfang i valgkampen.

Men for at møde vælgere på Facebook, skal politikerne vide, hvordan de bruger Facebook strategisk. ”Tidligere havde politikerne op til tre budskaber, de skulle sige eller skrive i enhver sammenhæng, når de kommunikerede, men i dag skal de have utallige budskaber til en helt masse forskellige grupper af vælgere”, siger Lasse Perrild.

Ikke imponeret af politikerne i Egedal

Et godt udgangspunkt for at få delt sine opslag er, at politikerne har mange følgere, der kan være med til at sprede deres budskaber. Her udmærker politikerne i Egedal sig ikke.

Borgmester Karsten Søndergård har 1.300 følgere, mens de øvrige politikere har under 500 følgere, viser en opgørelse foretaget under valgkampen. Det imponerer ikke eksperten Katrine Thielke. ”Det her med at samle trofaste følgere, som politikerne har debat med, det kan politikerne ikke begynde med et par måneder, før valget går i gang. Da er det allerede for sent”, forklarer eksperten og betegner borgmesterens følgeskare som ok, mens de øvrige politikere har for få følgere i forhold til Egedals potentielle 32.000 vælgere.

Men få følgere er ikke lig med, at Egedals øvrige politikere ikke kan brænde igennem på Facebook. ”Hvis politikerne skriver godt og har vedkommende indhold, kan de sagtens få deres budskaber ud, men der skal arbejdes væsentlig hårdere”, siger Katrine Thielke.

FACEBOOK: Med et humoristisk indslag om, at hun hang på Kelds baller, nåede Betina 2.100 potentielle vælgere i Egedal.

Den nye kandidat Betina Hilligsøe føler, at hun trods kun 154 følgere, kommer godt ud på Facebook. Hun betaler Facebook mindre beløb for at hendes opslag når flere borgere, end hun selv kan nå via hendes side. Hun er bevidst om ikke kun at satse på en enkelt målgruppe. ”Den ene uge fokuserer jeg mine opslag og min side på erhverv, mens jeg i den næste fokuserer på inklusion”, siger hun og forklarer, at hun indsnævrer sine målgrupper og fokuserer på brugere med postnumre i Egedal. Det fungerer, specielt, når hun tilføjer lidt humor. ”Jeg havde et opslag, hvor jeg skrev, at jeg hang på min medkandidat Keld Stenliens halmballer som nåede ud til 2.100 personer. De fleste var blevet delt af brugerne selv”, siger hun.

Tonen er hård

Netop følelserne skal tages i brug, hvis politikerne vil appellere til vælgerne, forklarer eksperten Katrine Thielke. Men opslag med følelser kan medvirke til, at tonen på Facebook bliver hårdere. ”Tonen er blevet skærpet det sidste år på Facebook. Mange af de politiske debatter foregår på den måde, at politikeren kommer med en holdning, som en masse følgere kommenterer på ved at sige, at de er uenige eller enige heri, indimellem i en grim tone, og folk er generelt ikke interesseret i at lytte på andres synspunkter”, siger eksperten.

Det samme oplever Betina Hilligsøe, når hun er på Facebook. ”Nogle gange kan jeg godt sidde med oplevelsen af, at vi kun er de samme fem politiske lommetyve, der sidder og mundhugges, for at stjæle stemmer, og det er ærgerligt”. Indimellem kommer der i tillæg hertil sure kommentarer fra borgerne, hvor politikerne skældes ud og kaldes idioter. Men tonen ændrer ikke på, at Betina synes, at Facebook er et fantastisk redskab. Under valgkampen bruger hun to timer om dagen på netop Facebook. ”Det er nemmere. Jeg kan skrive med vælgerne, mens jeg sidder derhjemme i sofaen”, siger hun.

Kan aktivt fravælge politiske opslag

Hvis du som Facebook-bruger allerede er blevet træt af de mange politiske opslag, kan du godt slippe af med nogen af dem. ”Du kan klikke i højre hjørne af de indlæg, du finder forstyrrende, og sige du ikke ønsker denne type annoncer eller blokere afsenderne. Det vil skærme dig fra mange af opslagene, men helt undgå dem, kan du næppe, for det er Facebooks forretningsmodel at tjene penge på annoncer fra eksempelvis politikere”, forklarer eksperten Lasse Perrild.

 

Artiklen er anden artikel af hovedopgaven i efteråret 2017.