Svømning skal leges

”Finder du noget, du elsker at lave, så behøver du ikke arbejde en eneste dag i dit liv”, så kortfattet beskriver 44-årige Ulrika Færch sit daglige arbejde som ejer og leder af svømmeskolen Swimmix. Hver dag udlever hun sin passion om, at undervise børn i et miljø, hvor de trives bedst.

”Børnenes legeplads. En læringsplads for forældre og instruktører. Et lystfyldt sted”, sådan beskriver Ulrika svømmeskolen Swimmix, der danner rammen om hendes passion om, at børn skal lære gennem leg og hvor de trives.

Fokus er på de små. Vandet og luften er varm, far og mor er med i vandet, der er ingen bælter eller vinger. Til gengæld er børnene afslappede og trygge, de tør udforske vandet og lære sig selv at kende. Holdene er små. Ingen føler sig overset, og de faste instruktører gennemgår et ensartet program med skiftende temaer, så svømningen leges i stedet for at læres. Faciliteterne er i orden. ”Der er mulighed for at skifte en ble, varme en flaske, vaske sit barn i et badekar”, fortæller Helene Pedersen mor til Rosa og Liva, der begge svømmer i Swimmix.

Menneskelig indføling

Ulrikas passion begynder for alvor at boble, da hun bliver mor til sønnen Auguste. Hun har i flere år været elitesvømmer og instruktør, men først som mor indser hun, hvilke følelser der er på spil i relationen mellem børn og voksne. Pludselig forstår hun de pylrede forældre, hun tidligere som instruktør har syntes, bremsede børnenes indlæring. Pludselig indser hun, hvordan instruktører er forskellige. De gode instruktører har en forståelse for børnene og kan få dem til at lave hvad som helst, fordi de har ”menneskelig respekt og indføling”, som hun udtrykker det.

Netop manglen på menneskelig indføling på hendes første babysvømningshold som forælder, er årsag til, at Ulrika selv starter sit eget babysvømmehold. På bare et år oplever hun så megen popularitet for sin svømmeundervisning, at undervisningstiden udvides fra halvanden til 25 timer om ugen. Herfra vokser virksomheden yderligere, og ender i Farum, da Ulrika og kommunen, når til enighed om opførelsen af et unikt bassin til babysvømning.

Passion videregives

”Når man har så megen glød, for det man gør, så bliver det vigtigt, at alle kigger med de samme øjne på det, man laver”, konstaterer Ulrika. Derfor vægter hun i høj grad de personlige egenskaber, når trænere ansættes i Swimmix. Hun kigger efter glimtet i øjet, og efterfølgende sørger hun for løbende intern undervisning, så det sikres, at instruktørerne har en fælles forståelse af passionen, som Swimmix er opbygget omkring.

Ulrika er i det hele taget meget optaget af at formidle sin passion. Hun holder oplæg i Skandinavien og udlandet, har skrevet en bog om babysvømning, og håber at medvirke til, at børn og forældre vil huske tilbage på, at svømning er sjovt. Meget tyder på, at Ulrika vil få rig mulighed for at give sin passion videre til nye børn og voksne, for som Helene Pedersen konstaterer ”skulle der komme en treer, så lander vi herude igen”.

 

Artiklen er skrevet som opgave i forbindelse med kurset “Det journalistiske håndværk” i foråret 2014.

Artiklen kan ses på Swimmix’ hjemmeside